Mäso a ryby



Antropológovia do dnešných dní medzi sebou diskutujú či mäso bolo alebo nebolo pravidelnou súčasťou stravy počas väčšiny trvania ľudskej histórie. Môžeme povedať, že v dnešnej dobe mäso a ryby patria k pravidelnej strave väčšiny populácie. Pozrime sa, aké druhy mäsa a rýb sú pre naše zdravie najviac prospešné.


losos


Prečo konzumovať mäso?

Mäso obsahuje významné živočíšne bielkoviny, minerálne látky (najmä železo a zinok) a vitamíny (najmä vitamín D a B12).


Ako často konzumovať mäso?

V prípade, že mäso pochádza z kvalitného a prevereného zdroja, nezaškodí Vám ani jeho každodenná konzumácia. Keď však znížite konzumáciu mäsa na 2-3 krát v týždni, taktiež Vám to neuškodí. Zvyšok týždňa môžete doplniť rybami alebo rôznymi kombináciami zeleninových šalátov. Oba pokrmy sú veľmi vhodné v prípade, že sa chystáte na chudnutie.


Kde mäso nakupovať?

Pri nákupe mäsa bude vždy záležať na jeho pôvode. Mäso v supermarkete nebude mať takú kvalitu ako mäso od farmárov alebo z bio obchodov. Hlavným dôvodom je, že zvieratám chovaným vo veľkochovoch chýba všetko to, čo zvieratá chované u farmárov majú a potrebujú pre ich správny vývin (zelená tráva, čerstvý vzduch a slnko). Navyše si môžete byť istý, že mäso od zvierat z fariem neobsahuje rezistentné baktérie, arzén či antibiotiká. Látky, ktoré bežne obsahuje mäso zo zvierat chovaných vo veľkochovoch. V prípade, že máte možnosť voľte prednostne možnosť kúpiť si mäsá od farmárov. Je to záruka zdravého stravovania.


Aké druhy mäsa nakupovať?

Za najzdravšie sa považuje mäso morčacie, ktoré sa spolu s kuracím mäsom označuje za mäso diétne s veľmi dobrou stráviteľnosťou (21-24 % bielkovín a 1-9 % tuku). Vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku má taktiež králičie mäso (20-21 % bielkovín a 5-10 % tuku). Naopak za najťažšie stráviteľné a najmenej „bielkovinové mäso“ je označované mäso bravčové (16 % bielkovín a až 40 % tuku).


Prečo a ako často konzumovať ryby?

Konzumáciou rybieho mäsa prijímame ľahko stráviteľné bielkoviny, prospešné tuky, minerálne látky a vitamíny. Rybie mäso sa dokáže v žalúdku rozložiť za 2-3 hodiny. Je zložené z vody 50 %, bielkovín 15-20 % a môže obsahovať maximálne 35 % tuku. Ryby obsahujú veľké množstvo jódu, omega 3 mastných kyselín a odporúča sa ich konzumovať 2-3 krát týždenne.


Aké druhy rýb konzumovať?

Najviac zdraviu prospešných živočíšnych bielkovín získate konzumáciou lososa, šťuky alebo zubáča. Šťuka a zubáč navyše obsahujú aj najmenšie množstvo tuku. Z tohto hľadiska sú tieto dve ryby považované za najlepšiu voľbu.


Rybie konzervy

Keď nakupujete rybie konzervy dbajte na kvalitu a kupujte skôr ryby vo vlastnej šťave, pretože tie obsahujú nižšiu energetickú hodnotu. Vyberajte si ryby marinované a pri výbere medzi rybami v majonéze a v jogurte volte jogurt. Majonéza totiž môže obsahovať viac tuku. Či konzumovať mäso alebo nie necháme na Vašej slobodnej voľbe. Keď ste jeho zástancom dodržiavajte odporúčané rady, pomôžu Vám nielen v období chudnutia, ale aj v prípade, že ste so svojou hmotnosťou spokojní.