Ako si vybrať šunku



Šunka a mäsové výrobky sa tešia obľube u mnohých ľudí. Nie je však šunka ako šunka. Ako je to možné? Šunka potrebuje obsahovať viac ako 90 % mäsa a viac ako 19 % bielkovín, aby sme ju naozaj mohli nazvať šunkou. Konzumácia živočíšnych bielkovín je veľmi dôležitá v procese chudnutia, preto by ste si mali vyberať čo najkvalitnejšie bielkoviny. U niektorých druhov šunky výrobcovia obsah mäsa nahrádzajú vodou, soľou či inými látkami. V takýchto prípadoch nekonzumujete mäsový výrobok, ale jeho náhradu.


šunka


Ako vyberať šunku?

Čítajte obaly. Správna šunka by mala obsahovať:

a) viac ako 90 % mäsa

b) viac ako 19 % bielkovín

c) menej ako 5 % tuku

d) menej ako 2,5 % soli

Keď nakupujete v mäsiarstve, kde nenájdete zloženie, vypýtajte si šunku od kosti. Tá obsahuje správne zloženie výživových hodnôt (mäso, bielkoviny, tuky a soľ). Keď v supermarkete narazíte na nápisy šunka najvyššej akosti, šunka výberová alebo šunka štandard, vyberajte si šunku najvyššej akosti. Tá obsahuje minimálne 90 % mäsa a 19 % bielkovín.

V prípade, že narazíte na šunku, ktorá má nižšie hodnoty, nekupujte ju. Chcete predsa pre svoje zdravie to najlepšie. Vyberajte si preto kvalitu zdravého stravovania.