Vláknina



Hlavnými výhodami konzumácie vlákniny je, že vyvoláva pocit nasýtenia. Neobsahuje takmer žiadnu energetickú hodnotu a pomáha pri chudnutí. Denne sa odporúča prijať zhruba 30 g vlákniny. Pre bežného človeka však môže táto hodnota obsahovať príliš veľké číslo. Priemerný slovenský občan skonzumuje denne okolo 15 g vlákniny. Dôležité je, aby ste si Vy sami otestovali aký denný príjem vlákniny je pre Vaše telo dostačujúci a aký Vám najviac prospieva. Keď ste doteraz konzumovali málo vlákniny snažte sa postupne pridávať do Vášho jedálnička väčšie množstvo. V takomto prípade bude pre Vás šetrnejšia rozpustná vláknina (dužina jablka, zelenina, ovsené vločky, šošovica, hrach atď.).


vláknina

Ako pomáha vláknina pri chudnutí?

a) Vláknina dokáže intenzívne prijímať vodu, zväčší tak svoj objem v žalúdku a výsledkom je pocit nasýtenia.

b) Spomaľuje vstrebávanie cukrov a tukov a tým obmedzuje kolísanie cukru v krvi, ktoré navodzuje chute na sladké.

c) Napomáha proti zápche, je nutné však vlákninu zapiť dostatočným množstvom vody.

d) Znižuje Glykemický index danej potraviny, preto radšej jedzte celozrnné pečivo ako pečivo z bielej múky.

Hoci vláknina patrí do zdravého stravovania, konzumácia jej nadbytočného množstva vedie k nedostatočnému vstrebávaniu vápnika a železa. Nezabudnite preto na to, že vlákninu je potrebné dostatočne zapiť.